Kategorie

Home

Chemie

Duběnkový inkoust

Duběnkový inkoust

Duběnkový inkoust

autor red. | kategorie Chemie 2. stupeň ZŠ

1         Duběnkový inkoust

Čas: 10 min

1.2       Pomůcky a chemikálie

Kyselina gallová (příp. hrst duběnek), síran železnatý FeSO4, škrob, štětec nebo vata a špejle, filtrační papír.

1.3       Princip

Kvašením duběnek se kyselina gallová uvolňuje do roztoku. Po přidání železnaté soli nebo účinkem kovového železa vzniká nejprve bezbarvý roztok, jímž se píše naslepo. Stáním roztoku nebo napsaného textu na vzduchu dochází účinkem kyslíku k oxidaci na železitou sůl a následně k tvorbě komplexů s oxidačními produkty kyseliny gallové (nejasné struktury). Vzniká velmi stálý černý inkoust, který se pevně váže například na kůži. Na papír (celulosa) se chemicky neváže, je nutno jej fixovat přídavkem pojiva.

1.4       Postup

Připravte asi 5% vodný roztok síranu železnatého, přidejte 5% vodný roztok kyseliny gallové (či výluh z duběnek) a přidejte špetku škrobu. Získáte lehce našedlou kapalinu, která slouží pro psaní jako inkoust. Nápis tímto inkoustem na papíře po několika minutách zčerná.

1.5       Metodické poznámky

Pokud nemáte kyselinu gallovou, můžete k přípravě tohoto inkoustu použít výluhu z duběnek. Duběnky jsou hálky, které způsobuje blanokřídlý hmyz - žlabatka dubová. Duběnka má kulovitý tvar a mívá až 3 cm v průměru. Vyrůstá na spodní straně napadených listů, pupenů nebo větví dubů. Hálky jsou úkrytem vajíček a larev žlabatky a poté, co je larvy opustí, plesniví a rozpadají se. K získání výluhu stačí vyluhovat 3-4 duběnky nakrájené nebo nastrouhané na větším struhadle v 50 ml vroucí vody po dobu cca 20 minut, nebo ve vodě pokojové teploty po dobu asi 10 dnů, výluhy se musí přefiltrovat. Původně se používal alkoholový výluh s pryskyřicí a medem. Alkohol slouží jako konzervant a umožňuje použití inkoustu i po několik let. Je možné přidat do výluhu modrou skalici (asi 2 gramy na 50 ml).

 

Duběnka (http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cynips_quercusfolii_galle.jpg)

Diskuze k článku

Poslední komentáře

Načítání...