Důkaz přítomnosti vitamínu C v ovoci a zelenině
autor red. | kategorie Chemie 2. stupeň ZŠ
1 Důkaz přítomnosti vitamínu C v ovoci a zelenině
Čas: 20 minut
1.2 Chemikálie a pomůcky
5% roztok chloridu železitého FeCl3, 5% roztok hexakyanoželezitanu draselného K3[Fe(CN)6], Fehlingovo činidlo I a Fehlingovo činidlo II, tableta Celaskonu (vitamín C), jablko, citrón, cibule, kahan, kádinky, kapátko nebo pipeta, třecí miska s tloučkem, filtrační aparatura, tyčinka, mrkev, brambory,…
1.3 Postup
- Rozetřete asi 5 g vzorku se stejným objemem destilované vody v třecí misce. Vzniklou směs přefiltrujte do čisté zkumavky.
a) K filtrátu přidejte asi 2 cm3 roztoku FeCl3 a potom stejný objem roztoku K3[Fe(CN)6]. Nechte stát, pozorujte a zaznamenejte barevné změny ve zkumavce.
b) K filtrátu přidejte asi 2 cm3 čerstvě připraveného Fehlingova roztoku. Vložte do kádinky s horkou vodou a nechte stát. Pozorujte a zaznamenejte barevné změny ve zkumavce.
- Proveďte kontrolní pokus s polovinou tabletky Celaskonu, kterou rozpustíte v 5 cm3 destilované vody. V takto připraveném roztoku dokažte obdobně vitamín C.
- Proveďte slepý pokus s destilovanou vodou pro porovnání.
1.4 Princip
Po přidání směsi obou roztoků k vitamínu C se směs zabarví:
a) temně zeleně až modrozeleně
b) přes modrozelenou až do červenooranžové.
Barevné změny jsou důkazem přítomnosti vitamínu C. Kyselina L-askorbová (vitamín C) má redukční účinky na železité ionty (A), které se redukují na ionty železnaté – změna barvy směsi na zelenou, a na měďnaté ionty (B), které se redukují na ionty měďné a pak až na čistou měď – změna barvy na oranžovočervenou.
1.5 Otázky a úkoly pro žáky
- Potvrdil kontrolní pokus správnost postupu zjišťování uvedené látky ve vzorku?
- Popište průběh důkazu vitamínu C ve zkoumaném vzorku ovoce (či zeleniny).
- Jaký je význam ovoce a zeleniny ve výživě člověka?
- Popište výsledky srovnávacího a slepého pokusu.
Uveďte, co víte o významu vitamínu C pro člověka
Poslední komentáře