Kategorie

Home

Chemie

Faraonův had

Faraonův had

Faraonův had

autor red. | kategorie Chemie 2. stupeň ZŠ

Čas: 10 minut + dalších 10 minut had „roste“

1.1 Pomůcky a chemikálie

VARIANTA 1

Oxid chromitý Cr2O3, sacharosa (cukr krupice), hydrogenuhličitan sodný NaHCO3 (jedlá soda), ethanol C2H5OH, větší porcelánová miska, třecí miska s tloučkem, filtrační papír, špejle.

VARIANTA 2

Podpalovač HEXA, sacharosa (cukr krupice), hydrogenuhličitan sodný NaHCO3 (jedlá soda), nehořlavá podložka, třecí miska s tloučkem, špejle.

1.2 Princip

• spalování organických látek

Tělo hada je tvořeno uhlíkem vznikajícím při spalování cukru. Růst hada je způsoben vytlačováním produktů spalování oxidem uhličitým.

1.3 Postup

VARIANTA 1 (oxid chromitý)

Oxid chromitý nasypeme do větší porcelánové misky a uprostřed hromádky vyhloubíme důlek. Smícháme cukr krupici s jedlou sodou v poměru 9:1. Tuto směs rozmělníme v třecí misce najemno. Takto připravenou směs nasypeme do vyhloubeného důlku v oxidu chromitém a celou misku podložíme archem filtračního papíru. Ethanolem (15 - 20 cm3) rovnoměrně navlhčíme oxid chromitý (směs cukru se sodou musí zůstat suchá) a opatrně zapálíme hořící špejlí. Po chvilce hoření začne v misce vyrůstat „had“.

VARIANTA 2 (podpalovač HEXA)

1,5 kostky (18 g) podpalovače HEXA („pevný líh“ – hexamethylentetramin) rozmělníme v třecí misce a nasypeme na nehořlavou podložku. Do vytvořené hromádky vyhloubíme jamku, kterou vyplníme jemně rozetřenou směsí 18 g cukru se 2 g jedlé sody. Krátce po zapálení hromádky podpalovače se směs cukru s hydrogenuhličitanem zahřeje k reakci, při níž uvolněný oxid uhličitý nadýmá roztavený karamelizující cukr za vzniku dlouhého, černého hada, který je dobře pozorovatelný již od začátku reakce.

1.4 Metodické poznámky

Výhodou 1. varianty je návaznost na předchozí pokus (Sopka) a opakované použití oxidu chromitého. Výhodou 2. varianty je dostupnost surovin a také lepší viditelnost líhnutého hada

Diskuze k článku

Poslední komentáře

Načítání...